Portrætter

Slægten Reventlow:

Eduard Vilhelm Sofus Christian Reventlow
(1883 - 1963)

Forældre: Greve Christian Benedictus Johan Ludvig Conrad Ferdinand R. til Aggerupgaard og til Fideikommisgodserne Koppel og Varste-Polle i Hannover (1845-1922 ) og Sophie Pauline Schjær (1850-1924).

Gift 4. Nov. 1910 i Kbh. (Holmens) med Else Sophie Nathalie Bardenfleth, f. 2. Jan. 1884 i Kbh. (Holmens), D. af Kaptajn, senere Kontreadmiral, Kammerherre Frederik B. (1846-1935) og Hustru.

Cand jur 1908. Ansat i Udenrigsministeriet med poster som legationssekretær i Berlin, Paris, Stockholm og London. 1919 Kontorchef i Udenrigsministeriet, 1923 Direktør. 1932 Gesandt i Stockholm og fra 1938 Gesandt i London. Blev i 1942 afskediget, men fortsat accepteret af den britiske regering. 1945 formelt genindsat som Gesandt og i 1947 udnævnt til Ambassadør.

1946 Ridder af Dannebrog



Andre slægter:

Frederik Ludvig Danneskiold-Laurvig
(1717 - 1762)



Slotte og Herregårde


erholm2.jpg
erholm2.jpg



Heraldik


Reventlow, Heinrich 1724-1807
Reventlow, Heinrich 1724-1807

Ridder af Dannebrog

Symbolum: "VIRTUTEM COMITAT ET FAMA ET CONSCIENTIA SALVA"



Gravsten og epitafier


Margrethe Reventlow
Margrethe Reventlow

Tillitse Kirkegård, Dannemare, Lollands Sønder Herred, Maribo Amt, Danmark
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Folmer Wisti

Folmer Wisti

Mand 1908 - 2000  (92 år)

Personlige oplysninger    |    Medie    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

 • Navn Folmer Wisti 
  • Fødenavn: Visti Folmer Jensen
  Fødsel 8 maj 1908  Vroue, Fjends Herred, Viborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Beskæftigelse
  • Startede Det Danske Selskab 1940
  Titel
  • mag.art i slaviske sprog
  Død 17 okt. 2000  Hørsholm, Lynge-Kronborg Herred, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Begravelse Rungsted Kirke, Rungsted, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  • Begravet på Hørsholm Kirkegård
  Notater 

  • Det Danske Selskab stiftedes 27.6. 1940 på initiativ af mag.art. Folmer Wisti, som ledede det indtil 1983. Formålet var på sagligt og folkeligt grundlag at oplyse andre nationer om dansk kultur og samfundsliv og at fremme mellemfolkelig forståelse. Virksomheden omfattede udgivelse af fremmedsproget litteratur om Danmark, udsendelse (siden 1947) af udsendinge og hjælp til andre nationers bestræbelser for at oplyse danskere om deres forhold. Selskabet blev oprindeligt finansieret af private midler, men fra 1947 i stigende grad af finanslovbevillinger. 26.4.1989 fik Selskabet navnet Det Danske Kulturinstitut.

   _________________________

   Nekrolog Fyens Stiftstidende 18.10.2000
   Folmer Wisti, gennem 60 år ihærdig fortaler for regionernes Europa og aktiv dansk kulturformidling i udlandet, 92 år.

   Wisti grundlagde i 1940 Det Danske Selskab for Oplysning om Danmark og Kulturelt Samvirke med fremmede Nationer - det der i dag hedder Det Danske Kulturinstitut. Fra slutningen af 1970'erne forestod han tillige striber af konferencer til fremme af europæiske folkegruppers identitet.

   Med en fattig opvækst blandt ni søskende i Nordvestjylland blev han ni år gammel vogterdreng. Sporadisk skolegang gik forud for, at han 15 år gammel kom til Silkeborg, tog præliminæreksamen, kom på "familieaktier" og tog studentereksamen fra Statens Kursus i København. Udlængsel havde den unge Folmer med det kvikke hoved, og så gik det på cykel gennem Europa, bl.a. Jugoslavien, Bulgarien og Polen.

   Sammenlagt fem år tilbragte Folmer Wisti i øst- og centraleuropæiske lande, efterhånden på regulære studieophold, hvorunder han lærte serbo-kroatisk, bulgarsk og polsk. I 1936 blev han mag.art. i slaviske sprog og Danmarks første polonist (dvs. magister i polsk).

   Han var i perioder lektor i dansk ved universiteterne i Krakow og Warszawa og siden leder af Det Danske Institut i Polen.
   27. juni 1940 fik han grundlagt Det Danske Selskab, der siden har sendt stribevis af danske lektorer og andre kulturformidlere til udlandet.

   En enorm sparsommelighed satte ham i stand til at få oprettet Fonden for International Forståelse i 1974. 1983 blev han kommitteret for Det Danske Selskab, sidenhen koncentrerede han sig om sin fond og de store konferencer, hvor katalonere, sicilianere, bayere, flamlændere og mange, mange andre repræsentanter for Europas mylder af folkegrupper mødtes - regionalpolitikere, embedsmænd og akademikere- med lokalt selvstyre som arbejdsmark, interesseområde eller akademisk disciplin.

   Wistis Fond for International Forståelse har stået bag en række bogudgivelser og er fremdeles institutionen bag "Europe og Regions"-konferencerne. Denne ildsjæl for mellemfolkelig forståelse og Danmarks placering heri døde i forvisning om, at arbejdet vil blive ført videre. Ikke mindst af hans kone og mangeårige sekretær Helle Wisti, som er medlem af fondens bestyrelse.

   ______________________________

   MINDEORD Fyens Stiftstidende 23.10.2000

   Af Finn Andersen;
   generalsekretær for Det Danske Kulturinstitut,Kultorvet 2, København.

   Gennem mere end 60 år var Folmer Wisti en af de mest markante og visionsrige personligheder inden for det danske kulturelle samarbejde med udlandet.

   Inspireret af sine talrige rejser, studieophold og senere universitetslærergerning i Østeuropa i 1930'erne skabte han som privatperson i verdenskrigens første år det idemæssige såvel som det organisatoriske grundlag for oprettelsen af Det Danske Selskab, nu Det Danske Kulturinstitut.

   I en tid, der internationalt var karakteriseret ved en overvejende propagandistisk og instrumentel brug af kunst og kultur samt bevidst misinformation landene imellem, udviklede han i radikal modsætning hertil kulturudvekslingsbegrebet. Det handlede om at oplyse på sagligt grundlag og at knytte kontakter mellem interesserede kunstneriske, faglige og folkelige kredse i Danmark og udlandet.

   "Hvad kan vi lære af hinanden?", var (og er) Selskabets motto. Og det var ikke blot tænkt forbeholdt den kulturelle elite, som typisk befinder sig i hovedstæderne. Wisti opererede med det brede kulturbegreb, og alle befolkningskredse kunne drage nytte af mødet med fremmede kulturer.

   Det Danske Selskab/ Kulturinstitut blev aldrig forgyldt som andre landes kulturinstitutter, der typisk er oprettet af regeringer. Selv om kulturudvekslingsbegrebet nu langt om længe er blevet en del af gængs kulturministeriel sprogbrug, kunne man godt have undt Folmer Wisti en langt større officiel dansk anerkendelse for den banebrydende og enorme indsats, han gennem et langt liv ydede for danskekulturelle forbindelser med udlandet.

   Men fra tid til anden var der i Wistis tid - som også senere - en kurre på tråden i forholdet til det officielle Danmark. Der er imidlertid også mange vidnesbyrd om den store respekt og varme, hvormedvide kredse i ind- og udland omfatter Folmer Wisti og hans arbejde.

   Det gælder ikke mindst de mange deltagere i 25 års konferencer om "Europe of Regions", som Wisti tog initiativ til og langt hen ad vejen finansierede gennem sin privat grundlagte fond, "Folmer Wisti Fonden for International Forståelse". Det gælder også os, der skal løfte den tunge arv efter Folmer Wisti.
  Person-ID I15871  Reventlow
  Sidst ændret 2 dec. 2016 

  Familie Helle Ahlefeldt-Laurvig 
  Familie-ID F34644  Gruppeskema  |  Familietavle
  Sidst ændret 22 mar. 2023 

 • Begivenhedskort
  Link til Google MapsFødsel - 8 maj 1908 - Vroue, Fjends Herred, Viborg Amt, Danmark Link til Google Earth
  Link til Google MapsDød - 17 okt. 2000 - Hørsholm, Lynge-Kronborg Herred, Danmark Link til Google Earth
  Link til Google MapsBegravelse - - Rungsted Kirke, Rungsted, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, Danmark Link til Google Earth
   = Link til Google Earth 

 • Billeder
  wisti_folmer_6501.jpg
  wisti_folmer_6501.jpg
  Folmer Wisti
  Folmer Wisti