Fornavn: Efternavn:
   

Udskriv Tilføj bogmærke
Clement Andersen Munk

Clement Andersen Munk

Mand 1484 - 1536  (52 år)

Personlige oplysninger    |    Begivenhedskort    |    Alle    |    PDF

  • Navn Clement Andersen Munk 
    Fødsel 1484  Vedstedgaard, Vedsted, Aabybro, Aalborg, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    • Bondeoprøreren Skipper Klement er efter sigende født på Vedstedgård, det nuværende matr. nr. 3, Vedsted, Aaby Sogn. Skipper Klement - eller Klement Andersen som han hedder - må være født omkring 1485 og han blev 9.9.1536 henrettet på Viborg Landsting.

      Endegyldigt bevis for at Skipper Klement er født på netop Vedstedgård haves ikke, men ifølge overleveringen er det på den nuværende matrikel nr. 3 han er vokset op. Dette underbygges af at Vedstedgård gennem tiden har været den største gård i Vedsted og at Skipper Klement skulle stamme ud af en fornem slægt.

      En rimelig sikker viden om Skipper Klements ophav haves fra selvejerbonden Peder Dyreskjøt (1629-1707), som på sin tid var kendt for sin viden om historie og genealogi. I begyndelsen af 1700-tallet sender Peder Dyreskjøt et brev til Biskop Jens Bircherod i Aalborg som ligeledes var historisk interesseret omhandlende bl.a. Skipper Klement. Han skriver: "Skipper Klement var efter gamle Folks Tale født i Aaby Sogn i Vedsted og hans Moder var af stor Slægt af de Kjerulfer; Min Moders Morbroder Sal. Bertel Kjerulf i Aslund, som døde 1672 over 90 Aar gammel, fortalte en Gang i min Ungdom dette til min Sal. Fader om Skipper Klement: Samme Skipper Klement var født i Vedsted i Aaby Sogn og var en rig bosiddende Mand i Aalborg, havde selv baade Skibe, Gaarde og Gods og besejlede baade Østersøen, Lybeck, Riga, Reval og vidt om, og i Vestersøen ad England, Nederland Frankrige og Spanien, og konvojerede mange og var en meget fornem og agtet Mand, før han ingav sig i den lybske Rebellion;"

      Skipper Clements far Anders Clementsen Munk var ejer af Vedstedgård. Han var gift med Anne Andersdatter Kjærulf.
    Køn Mand 
    Død 9 sep. 1536  Viborg, Nørlyng Herred, Viborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    • Halshugget på Viborg landsting
    Notater 
    • Skipper Clement, død 1536, dansk oprørsleder. Som tilhænger af kong Christian d. 2. førte skipper Clement fra 1525 sin egen søkrig mod kongens fjender. Under Grevens Fejde blev han i september 1534 med 2 skibe sendt til Aalborg, som han straks indtog og på få uger rejste han bønder og borgere i det nordlige og vestlige jylland. Overalt blev de katolske prælaters og herremændenes gårde plyndret og brændt. Den 16. oktober slog han med sin bondehær den jyske adels rytteri ved Svenstrup, men led nederlag foran Randers omkring 1. november. Efter stormen på Aalborg den 18. december, blev han taget til fange af en bonde og udleveret til feltherren Johan Rantzau. Skipper Clement sad dernæst fængslet på Flensborg slot, indtil han i september 1536 blev halshugget på Viborg landsting.

      Der kendes 3 af Clements børn:
      - Christenze, født 1514, gift med Povl Popp.
      - Christiern Kappelgård, født 1519, gift med Anna Popp, død 1578 i Sønderborg.
      - Anne, født 1521, gift 1540 m. Jens Suur, død i Aalborg 1610.
    Person-ID I21637  Reventlow | Ancestor to Christian Ditlev Reventlow
    Sidst ændret 16 jan. 2018 

    Familie Marine Søfrensdatter Munk 
    Børn 
    +1. Anne Clementsdatter,   f. 1521   d. ca. 1610, Aalborg, Fleskum Herred, Aalborg Amt, Danmark Find alle personer med begivenheder på dette sted (Alder 89 år)
    Familie-ID F26650  Gruppeskema  |  Familietavle
    Sidst ændret 25 jan. 2015 

  • Begivenhedskort
    Link til Google MapsFødsel - 1484 - Vedstedgaard, Vedsted, Aabybro, Aalborg, Danmark Link til Google Earth
    Link til Google MapsDød - 9 sep. 1536 - Viborg, Nørlyng Herred, Viborg Amt, Danmark Link til Google Earth
     = Link til Google Earth 


Webstedet anvender The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 14.0.1, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2024.

Oprettet af Christian Ditlev Reventlow. | EU-persondataforordningen.

Template no. 7